Fascinating Old Building in Modern Renovation

128G Cairnhill Road is an old building that was used as a shop-house in Singapore. RichardHO Architects renovated this building in 2010 and now it is a modern residence that contains of three level floors with garage basement in front side of the house which was used as the shop long time ago. This renovation keeps the historical front side of the house and remodeled the floor plans inside with contemporary concept and white nuances.

Staircase with white fence connects the street to entrance porch. This old building renovation has historical front side but modern and luxury interiors inside. White sectional sofas with dark varnished wooden table that harmonious with the flooring greet you while entering the building.

Its wooden beams ceiling cover from the entrance to a dining room with wooden furniture. In the middle of the space, a koi pond with wooden paths below wooden stairs with glass wall separate the guest area with a modern white kitchen with kitchen bar and stools.

Covered by retractable glass roof above, the circular stairs connect to the rooms on the upper floor. This condition allows seeing the koi pond from the highest floor freely, and the glass roof gives the natural sunlight from above to flood inside the building and make the stairs and the corridor beside the stairs look bright but still supporting the energy savings at daytime for being an eco-friendly house.

The bedrooms on the upper floor have similar decorations. The wooden floor and white wall with white bed, animal print furry blanket, and hidden cabinets that are installed on the wall are mostly applied in bedrooms. But the things that make them look different are wooden beams ceiling with white wall mounted shelves and white ceiling with glass wall separates to the bathroom with the unpainted wall with dark wooden cladding floor that decorate the bathroom. This inspire renovation of historic buildings has also given us the idea for making an outdoor terrace with wooden cladding floor and stone wall to utilize the wasted space of rooftop.

Image By : RichardHO Architects

Leave a comment